VMM VOF

 

Woudsenderraklaan 71
3544 PT UTRECHT

 

Tel: 030-2438935
Fax: 084-7269066
Mob: 06-53321876

 

KvK: 30.129.423
BTW: NL804165919B01

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Contactformulier

den haag 002.jpg

Nieuwbouw


Algemeen

Ongeveer 25% van elk gemetseld geveloppervlak bestaat uit voegwerk. Het uiterlijk en de duurzaamheid van een gebouw wordt dan ook zeker hierdoor bepaald. Sinds de 18e eeuw wordt in Nederland op grote schaal het navoegen van metselwerk toegepast waarbij in tegenstelling tot doorstrijken het metselwerk op een later tijdstip wordt gevoegd. Voordelen van het navoegen zijn dat de voegmortel kan worden aangepast aan de lokale omstandigheden en afgestemd op het metselwerk. Een grote variëteit aan kleuren en structuren staat ter beschikking om elk gewenst gevelbeeld te kunnen creëren.

Duurzaamheid en Voegwerk
Dat het verkrijgen van duurzaam voegwerk niet vanzelf gaat blijkt uit de voorwaarden die er aan gesteld worden. Goede voorbereiding van de ondergrond (uitkrabben van het metselwerk, schoonmaken van de voegen, vochtgehalte van de stenen). Samenstelling van de voegspecie (uitgebalanceerd zandpakket en de juiste opbouw van de mortel). Verdichten van aangebrachte voegspecie. En de nabehandeling (beschermen tegen uitdrogen en uitspoelen door regen).

Hardheid van de Voegen
Voegen zijn er in vele varianten. De mening overheerst dat verdiepte voegen duurzamer zijn dan platvolle geborstelde voegen. Uit metingen is gebleken dat de platvolle voeg bij een juiste samenstelling van de specie en een goede uitvoering eveneens voldoende hard kunnen worden. Wat de hardheid van voegen betreft is niet alleen de samenstelling van de voegspecie, de voorbereiding van de ondergrond en het verdichten een factor welke hierop invloed heeft, zouten en zuren bijvoorbeeld in de ondergrond kunnen het uitharden zeer nadelig beïnvloeden (dit komt in de renovatie van oudbouw zeer regelmatig voor). De hardheid van voegwerk kan in de praktijk na uitharding gemeten worden met een pendelhamer (voeg hardheidsmeter). Hiervoor is er een hardheidstabel ontwikkeld.

Hardheid

Aanduiding

Benaming

<15

0

Zeer zacht

  15 - 25

A

Zacht

  25 - 35

B

Redelijk Hard

  35 - 45

C

Middel hard

  45 - 55

D

Hard

      > 55

E

Zeer hard (komt bijna niet voor)


U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken door het contactformulier in te vullen.